top of page
Zoeken
  • Pieter van Gendt

De TangoTrain rides again


Dit jaar vindt alweer de vierde editie plaats van de Amsterdamse TangoTrain, een week tango, samengesteld door lokale organisatoren die hun sporen hebben verdiend en garant staan voor succes. Hoe is het zover gekomen, en waar staat de TangoTrain voor?

Gustavo Naveira & Gisèle Anne in de Beurs van Berlage tijdens Tangomagia 2007

De glorie van Tangomagia

Toen een jaar of drie geleden een van de oudste festivals in Europa, Tangomagia na 18 jaar ophield te bestaan, moest er wat gebeuren vonden Wouter Apituley en Jan Dirk van Abshoven, samen al enige tijd actief met TangoTerras in het Muziekgebouw aan ’t IJ en de jaarlijkse Tangomarathon Amsterdam.

Zo’n lange traditie met internationaal aanzien in de week tussen kerst en Nieuwjaar in Amsterdam mocht niet verloren gaan. Maar zelf een festival organiseren zagen ze niet zitten. En andere gegadigden waren er ook niet.

Berlijn

Sing-tjoe Yeh, tangonomade en organisator van vele Tangomagia afterparties in de Academia, bracht hen op een idee: In Berlijn had hij gezien hoe tangoscholen spontaan het gat vulden toen daar het festival ter ziele ging. Dat zouden ze gedrieën ook in Amsterdam kunnen neerzetten.

Zo ontstond het model voor de TangoTrain, een trein met wagons – salons – die los van elkaar worden georganiseerd maar samen één geheel vormen.

Samenwerking

Het doel was simpel, een event neerzetten dat internationaal zou kunnen (blijven) aanspreken, en en passant de Amsterdamse scene verenigen. Want, waar zoveel georganiseerd wordt, vallen spaanders... Iedereen is ook een beetje concurrent van elkaar. De initiatiefnemers geloofden echter dat de samenwerking uiteindelijk voor iedereen positief zou uitwerken. Niet in de laatste plaats voor de bezoekers, die de positieve sfeer van samen en niet ieder voor zich zeker zouden waarderen.

Gelukt!

En zo geschiedde. Zo’n beetje iedereen in Amsterdam heeft in de afgelopen drie jaar al bijdragen geleverd. Dit jaar moesten een paar organisatoren helaas verstek laten gaan o.a. vanwege gebrek aan een ruimte, maar er zijn gelukkig ook weer nieuwe deelnemers.

1. Muziekgebouw aan 't IJ

2. de Duif

3. de Kompaszaal

4. De Plantage Foto Henryk Gajewski

TangoTrain 2016 Fotografie Roshan Warjawand

De voorlopige deelnemerslijst 2017

Vrijheid-blijheid voor de bezoekers

Anders dan festivals, marathons en de steeds populairder wordende encuentro's, hoeft voor de TangoTrain niet gereserveerd te worden. Je kunt dus als het ware aan boord springen en ook weer uitstappen wanneer je wilt. En niet te vergeten, je hebt ook geen last van ondoorzichtige ballotagecommissies...

Alles is mogelijk voor de organisatoren

Deze vrijheid-blijheid instelling die we ook kennen van het Summerdaze in Nijmegen en Arnhem, biedt elke Amsterdamse organisatie die aanhaakt de mogelijkheid om naar eigen inzicht een programma te maken. Alles was, en is, mogelijk. Voorstellingen, muziek, workshops, salons, film. Er zijn daardoor geen vergaderingen nodig, er zijn geen passe-partouts, en zelfs gelijktijdig programmeren is geen punt. Er wordt slechts een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de PR-kosten, zodat ook dat geen punt van discussie oplevert.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page