top of page
Zoeken
  • Imme Oldenburg voor Tangodanza

Dubbel plezier


Totally in Tango van België naar Nederland

Steeds meer tangodansers beheersen beide rollen in de tango op een evenwaardige manier. Ook al zijn leidende vrouwen en volgende mannen geen rariteit meer, toch hebben ze in de klassieke constellatie van de Argentijnse tango hun plaats nog niet gevonden.

Ludo Decreus met Tangodanze, waarin dit artikel verscheen

De Belg Ludo Decreus richtte al in 2014 de groep Totally in Tango op voor double-role-dancers en voorzag sinds begin 2015 een maandelijks practicum in die zin.

In juli 2016 organiseerde hij het eerste –zeer succesvolle- internationale tango-weekend Totally in Tango # 1. 20 januari begint het volgende weekend, in Scala te Eindhoven, waarvoor reeds 100 internationale inschrijvingen.

“Nooit zou ik op een normale milonga een man durven uitnodigen”, zegt de Nederlander Kim en hij betreurt dat. “Ik volg heel erg graag – het is een droom, de ogen te mogen sluiten en te mogen genieten”, zegt hij enthousiast. Hij wil zich absoluut niet op één enkele rol vastleggen en hij volgt waar en wanneer het maar kan. Maar conventies, vooroordelen en traditie beperken deze mogelijkheid drastisch. Zijn deelname aan het eerste Totally in Tango-weekend in het Belgische Moeskroen was dus een buitenkans, net als voor 100 andere double-role-dancers uit de VS, Engeland, Spanië, Italië, Zweden, Litouwen, Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Vito Muñoz y Claudio Cardona - "Maipo", een schitterend optreden van 2 mannen

Geen Queer-evenement

Het speciale aan deze happening: bijna alle deelnemers dansen de beide rollen, ze leiden én volgen. Dat is op zich wel niets nieuws. Op Queer-Festivals, die vooral door lesbiennes, homo’s, bi-sexuelen en transgenders bezocht worden , wordt regelmatig van rol gewisseld. Totally in Tango is geen Queer-event, maar is opgezet voor gedreven tangodansers, die , los van sexuele voorkeur, de beide rollen hebben leren dansen en genieten van hun vrijheid. Onder de deelnemers is dan ook maar één enkel homo-koppel uit België. Steven geeft grif toe dat hij en zijn partner hier wel de minste danservaring hebben van alle aanwezigen. En dat ligt volgens hem ook aan het traditionele rollenpatroon in deArgentijnse tango. Herwig, zijn partner, voegt eraan toe : “Ik wilde absoluut komen om ook met andere mannen te kunnen dansen. Daarbuiten heb ik daar geen kans toe. Hoogstens vijf tot tien procent van de Belgische mannen zijn bereid om een man te leiden.”

Melina Brufman & Corina Herrera, 2 dames dansen milonga

Gender-Balance is niet nodig

Alle andere deelnemers zijn hetero’s, gedreven dansers en vaak regelmatig op encuentro’s, marathons en festivals wereldwijd onderweg. Zelfs de registratie verloopt ontspannen. Gender-Balance is hier overbodig, het geslacht van de deelnemers helemaal om het even. Wachtlijsten voor single-dames zijn er niet. Ze zijn dan ook duidelijk in de meerderheid. Er wordt uitgenodigd zoals op alle internationale events met mirada of cabeceo – man of vrouw, dat speelt geen rol. Het is altijd duidelijk dat binnen een tanda twee delen geleid en twee delen gevolgd wordt. Om het even, in welke constellatie; Nick straalt : “Bij ons in Londen dans bijna niemand beide rollen. maar ik vind het leuk van rol te wisselen en ook te volgen. Om dat te kunnen meemaken moet ik naar het Europese vasteland reizen, naar heel speciale festivals – wat een schande ! Ik zie de tango als één dans en niet als twee halve. Jammer genoeg ziet de tangowereld dat anders.” Ook Carol uit Chicago bevestigt dat : Op gebied van rolwisseling komen de VS ver achterop. Het wordt daar nauwelijks aanvaard.” Maar steeds meer dansers stellen het traditionele rollenpatroon van man en vrouw in de Argentijnse tango ter discussie – en krijgen over een tijdspanne van jaren de beide rollen in de tango onder de knie. Ook hierover is iedereen het eens : de kennis van en de ernstige inzet voor de andere rol creëert een dieper begrip en maakt van de double-role-dancers uitstekende danspartners. Vanuit dit inzicht doceert de Française Vivi in haar tangocursussen van bij het begin de twee rollen voor alle deelnemers evenwaardig – als enige tangodocente in Parijs, naar ze beweert. “De rollen zouden niet moeten bepaald moeten worden door het geslacht, maar door hoe wij mentaal in elkaar zitten”, dat is haar overtuiging.

Mariano Otero y Alejandra Heredia, man en vrouw in rolwisseling bij PHANTASTango

Genieten van de “zoete zonde”

Ludo, de Belgische organisator, is net zo enthousiast als al zijn gasten. Zijn concept heeft succes :”Door persoonlijke ervaring weten we hoe veel vreugde men beleeft door beide rollen te dansen. We zien op veel evenementen double-role-dancers, die echter uit respect voor de traditionele waarden in de tango altijd maar heel even van rol wisselen en maar kort genieten van “de zoete zonde”. Precies op dit punt wilden we met Totally in Tango een statement maken : los van geslacht en rollenpatroon kan iedereen hier ongeremd van rolwissels genieten, met gelijkgezinden van mening wisselen, samen lachen, uitproberen, tijdens de gemeenschappelijke pauzes van het uitstekende buffet genieten en spannende nieuwe contacten aanknopen, meer vernemen over double-role-dancing in andere tangogemeenschappen, ontspannen, plezier hebben en gewoon gelukkig zijn.” Geen eenvoudige doelstelling – maar de respons van de deelnemers geeft hem gelijk : volgend jaar willen ze er allemaal weer bij zijn!

Totally in Tango zal vanaf nu ieder jaar plaatsvinden en via wisselende locaties indien mogelijk door Europa trekken, dat is de wens van Ludo.

Het motto voor Totally in Tango # 2 : “More double fun !”

De eerstvolgende Totally in Tango #2 is 20-22 januari 2017 in Scala Eindhoven.

#3 is reeds gepland 30 juni-2 juli 2017 te Moucroun.

Hieronder een herinnering aan Totally in Tango #1 te Mouscroun.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page