top of page
Zoeken
  • Pieter van Gendt voor La Cadena

De salon, een dierenwereld


Hoe sociaal is de tango?

We zijn sociale dieren, maar sommige dieren zijn meer sociaal dan andere.

Een greep uit onze dierenwereld.

De Giraffe (M)

De giraffe staat hoog boven iedereen verheven en vindt zichzelf eerbiedwaardig.

Hij beweegt traag en zelfingenomen. Met de handen in de zij confereert hij luidkeels op de dansvloer. Hij is in Buenos Aires geweest en hij weet hoe het hoort. Hij is formeel en veroordeelt anderen die dat niet zijn.

De Alfa Wolf (M)

De alfa wolf is trots op zijn techniek. Hij is ijdel en neemt zichzelf zo serieus dat er geen lachje af kan. Hij demonstreert graag zijn superioriteit. Hij imponeert en intimideert. Hij staat boven de regels en neemt de ruimte die hij nodig heeft. De omgeving mag hem bewonderen.

Arjan Sikking (de Plantage, Amsterdam) is daar helder in: 'Mensen die vinden dat ze goed dansen, kunnen narcistisch en arrogant worden. In Buenos Aires zie je 'virtuoze' dansers, maar hun dans lijkt mechanisch, is koud. Zij groeten je alleen als het hen uitkomt en waken vooral over hun eigen glorie. Dat soort past niet bij ons en verdwijnt gelukkig vanzelf.

Arrogantie is de doodsteek voor een sociale salon.

Ik bewonder dansers die sociaal zijn. Goede dansers houden rekening met beginners en inspireren door hun muzikaliteit. Techniek is maar een hulpmiddel.’

Paras Saghi (Taboe, Utrecht) doet daar nog een schepje bovenop: 'Vaak zie ik een relatie tussen dansniveau en sfeer.

Als er veel vergevorderde dansers zijn, kan dat een gevoel van hiërarchie, jaloezie en uiteindelijk angst om zelf niet goed genoeg te zijn, oproepen.

Veel dansers verliezen hun onschuld en verwondering en de dans wordt meer een fysieke verslaving, dan een diepe ervaring van verbinding.

Zo zie ik in sommige salons echt teveel buitenkant.’

De Gazelle (V)

De gazelle is rank en beeldschoon, en dat weet ze ook. Ze is jong en danst nog niet zo lang, maar de alfa wolven die op haar afkomen zijn goede leiders en geven haar het gevoel een goede danseres te zijn. Ze is vooral bezig met haar eigen schoonheid en de alfa wolven verhogen hun status. Dansers die haar gelijken zijn, hoeven niet te rekenen op een vriendelijke blik.

De Tortelduif (M/V)

De tortelduif is verliefd op zijn partner. Hij gaat helemaal in haar op en de rest van de wereld kan vergaan. Hij danst langzaam of staat diepzinnig stil. Het is ontroerend, maar de dansers achter hem lopen vast en moeten hem inhalen, waarmee zij op hun beurt de kwetsbare flow verstoren.

De Uil (M)

De uil is trots op zijn wijsheid. Tijdens vele lessen heeft hij al zijn kennis vergaard. Het zou zonde zijn deze kennis voor zich te houden, zeker als hij voelt dat zijn partner deze kennis ontbeert. Dan geeft hij graag college, vaak tegen beter weten in. Hij wordt zo enthousiast, dat hij zijn omgeving vergeet en hij veroorzaakt een file van dansers achter zich.

De Haai (V)

De haai is een hongerige danseres. Ze zet alles op alles om op de vloer te komen. Ze stelt zich strategisch op. Haar blik overrompelt de niet wetende leider, die dan plots en ongewild met haar op de dansvloer staat. Als de nood hoog is, sleurt ze je zelfs op de dansvloer. Er is amper ruimte om te weigeren.

De Gans (V)

De gans hecht zich gemakkelijk en blijft achtervolgen. Het is de dame die zo fijn heeft gedanst met iemand die haar docent had kunnen zijn, dat ze verwacht elke keer weer gevraagd te worden. Ze realiseert zich niet dat die tanda een cadeautje was en creëert struisvogels, dansers die zich verschuilen en ze voorkomt dat anderen cadeautjes krijgen.

De Struisvogel (M/V)

De struisvogel kan niet afwijzen. Hij verstopt zich of negeert zelfs bekenden. Het overkomt mij wel eens, moet ik bekennen. Ik vind het naar, maar wil niet in een ongewenste dans rollen.

Iemand weigeren wil niet zeggen dat ik iemand niet mag. Dat wil ik leren communiceren.

In het Taboe Camp heb ik eens een workshop gevolgd Vragen en Afwijzen. We hebben geoefend om elkaar op een bescheiden wijze te vragen en om respectvol af te wijzen.

Als we ons daarin bekwamen, hoeven we niet spastisch met elkaar om te gaan en bang te zijn voor de consequenties van een vriendelijk contact. Ik zou wel op herhaling willen.

Deze workshop van Taboe verdient navolging.

De Chow-Chow (M/V)

De chow-chow is onverschillig tot afwijzend naar vreemden. De buitenwereld bestaat nauwelijks voor hem. Hij danst nooit met een vreemde, of met iemand die anders danst dan hij. Hij neemt geen risico’s en voelt zich lekker in zijn eigen kliekje.

De Golden Retriever (M/V)

De golden retriever is altijd vriendelijk en vrolijk. Hij houdt van iedereen. Hij is zo sensitief, dat hij een blinde kan leiden zonder te botsen. Misschien is het geen topdanser, maar hij is het zonnetje op de vloer. Hij is de sociale danser. Iedereen wordt blij in zijn aanwezigheid.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page